Hoe voorkom je een te hoog cholesterol gehalte?

Cholesterol is iets wat veel mensen wel kennen. Toch is het lastig om te letten op je cholesterolgehalte. Hoe komt het dat je cholesterolgehalte te hoog kan worden? En hoe zorg je ervoor dat dit niet gebeurt? Dit heeft allemaal te maken met je voeding. Cholesterol is een vorm van vet en wordt ook wel lipide genoemd. De lever maakt cholesterol aan en de bloedstroom zorgt ervoor dat het wordt vervoerd door het lichaam. Daarnaast krijgen we ook nog meer cholesterol binnen: via onze voeding. De samenstelling van je voeding heeft dus directe invloed op je cholesterolgehalte. Wanneer je teveel cholesterol in je lichaam hebt, dan kan dit zich afzetten op je slagaders. Wanneer er teveel cholesterol in je aders zit, kan het bloed er minder goed langs.

Teveel cholesterol in je lichaam?

Het is niet zo dat hoe minder je eet, hoe minder cholesterol je binnenkrijgt. Er zijn namelijk verschillende soorten cholesterol. Zo heb je goede varianten, die je juist wel binnen moet krijgen. Maar ook zijn er slechte varianten, die je zoveel mogelijk moet vermijden. Uiteraard is een beetje slechte cholesterol niet erg, maar hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe groter de kans op een te hoog cholesterolgehalte. De slechte vorm van cholesterol heet LDL-C, oftewel LDL cholesterol. Deze vorm van cholesterol zit voornamelijk in vet eten. Daarom is het belangrijk dat je gevariëerd eet en bijvoorbeeld niet al te vaak patat gaat halen. Wanneer je een te hoog cholesterolgehalte wilt voorkomen, is het motto dus ‘alles met mate’.

 

Eet gezond

Gezond eten klinkt simpel, maar dat is het niet. Tegenwoordig zitten in vrijwel alle producten die je in de winkel koopt vele vetten. Snacks als koekjes en chocola zorgen al snel voor een toename in je cholesterolgehalte. Maar ook kaas en vlees zijn niet optimaal wanneer je je cholesterol op peil wilt houden. De mate waarin slecht cholesterol zich dus opstapelt in je aders heeft te maken met je voedingspatroon. Wanneer je last hebt van teveel slecht cholesterol, dan zul je dat meestal niet direct merken.