Vier signalen van een narcistische moeder

narcistische moeder

Een narcistische moeder is geen stabiele factor in je leefomgeving of wanneer je als kind opgroeit. Je zult nooit op de eerste plaats komen, terwijl je dat als kind wel mag verwachten. En hoewel iedereen wel kleine narcistische trekjes heeft, is het bij het manifesteren van meerdere signalen een hele uitdaging om op te groeien en je eigen leven in te richten als volwassene.

Narcistische moeder en haar gebrek aan inlevingsvermogen
Of het nu door haar eigen jeugd komt of niet, met narcisme is er geen inlevingsvermogen in een ander mogelijk. Het overleven van haarzelf en haar behoeften voorkomt dit gewoonweg. Waar je inleven in een ander een basiskenmerk is van goed ouderschap, om bijvoorbeeld te kunnen troosten of zorgen, is dit bij narcisme uitgesloten. Je zult weinig liefde voelen en je gevoelens uiten heeft bij je moeder geen zin. Ze kan hier niks mee en je zult nooit de reactie krijgen die je als kind normaliter mag verwachten van een moeder. narcistische moeder

Manipulatief gedrag
Voor een narcistische moeder staat zijzelf en haar behoeften altijd op nummer een. Door haar gebrek aan empathie en inlevingsvermogen, ziet zij ook niet wat de behoeften van een ander zouden kunnen zijn. Je zult altijd aan haar verwachtingen moeten voldoen en ze weet op welke manier ze dit van je gedaan kan krijgen. Ze is heer en meester in het manipuleren van jou en haar omgeving, maar wel zo, dat de buitenwereld niets meekrijgt, van wat er zich werkelijk binnen het gezin afspeelt.

Desinteresse en negativiteit
Een moeder met narcisme heeft geen interesse in jou als kind of volwassene. Doordat ze zichzelf het belangrijkst vindt, kan een ander haar niet boeien, zelfs haar eigen kinderen niet. Alle uitingen die wellicht op interesse lijken, zijn vaak negatief en vooral bekritiserend. Een ander in een negatief daglicht plaatsen, betekent dat ze zelf weer positief naar voren komt. Hiermee bevestigt zij haar eigen belangrijkheid. De cirkel is hiermee weer rond, maar voor jou begint het pad naar een positief zelfbeeld pas, nadat je je hiervan bewust bent geworden.

Gebrek aan basisvaardigheden van een moeder
Luisteren, een compliment geven, liefde geven en zorgen, lijken toch de basisvaardigheden binnen het moederschap. Bij narcisme is hiervan geen sprake. En het lastige is dat je als kind op wilt groeien met ouders die je als voorbeeld kunt zien. Dat gebeurt in deze situatie niet. En dus kom je er op een gegeven moment achter hoe de vork in de steel zit en kun je niet anders doen, dan eraan werken om je schade – zover mogelijk – te helen. Of je dit kunt door contact met je moeder te blijven houden, of dit contact te verbreken, hangt helemaal van jouzelf af en wat je nodig hebt om het verwerkingsproces in gang te zetten. Voor het eerst moet je nu naar jezelf gaan luisteren, in plaats van proberen te voldoen aan de verwachtingen van je moeder. En omdat je dat tot nu toe niet hebt gedaan en ook nooit hebt geleerd (je bent immers goed getraind om te voldoen aan de verwachtingen van anderen en dit is je natuur geworden), wordt het een hele uitdaging voor je, om je echte, eigen gevoel te leren kennen en hieraan uiting te durven geven.  narcistische moeder